Jääsukellus

Jääsukellus

Oletko koskaan haaveillut sukeltaa jääkylmään vedenalaiseen maailmaan? Jääsukeltajien mukaan jään alle sukeltaessa voit nähdä mielettömiä maisemia. Tässä artikkelissa käymme läpi perusasiat miten voit aloittaa jääsukellusharrastuksen. Jääsukellus on kehittynyt sukellusmuoto, joka tapahtuu tilanteissa, joissa veden pinta on jäätynyt kiinteäksi. Sukellus tapahtuu jään alla, joka vangitsee sukeltajat alleen, jonka takia et voi olla varma, että pääset pinnalle, jos tarvitset ilmaa tai muissa hätätilanteissa. Tämä on siis perinteistä sukellusta vaarallisempi laji, joten sitä ei kannata kokeilla ilman ammattilaisten läsnäoloa ja kaikkien turvatoimien ollessa paikoillaan.

Välineet

On turha sanoa, että sukellus tapahtuu hyvin kylmissä olosuhteissa, joten kaikkien käytettävien laitteiden on soveltuva näihin sääolosuhteisiin. Sekä sukeltajien että pinnalla jäävän miehistön on pukeuduttava asianmukaisesti kylmässä. Tämä tarkoittaa kerrospukeutumista. Päähine ja käsineet ovat välttämättömiä useimmissa tilanteissa. Sukeltamaan lähtiessä on myös oltava selkeä suunnitelma siitä, missä sukeltaja vaihtaa kuiviin vaatteisiin ja lämmittelee sukelluksen jälkeen. Jossain tapauksissa kuiva- tai märkäpuvusta pois pääseminen ja lämpimään autoon pääseminen on riittävä suunnitelma, mutta muissa tapauksissa on löydettävä tai asennettava lämmin sisätila rannalle. Kuivapuvut ovat tietenkin avainasemassa, niin kuin lämmin alusasukin. Huppu ja käsineet, jotka ovat riittävän lämpimiä, ovat myös tärkeitä. Jos käytät märkäversiota, sekä huppu että käsineet on oltava vähintään 5 mm paksuiset ja käsineet tulee olla kolmisormiset tai puolikuivat. Kaksikertaisia säiliöitä tulee käyttää ja niiden on oltava kylmiin vesiin soveltuvia, sertifioituja ja hyvin huollettuja jäätymisen estämiseksi. Jääsukeltajat ovat kytkettyinä pelastusköyteen, joka on kiinnitetty valjaisiin kuivapuvun päällä. Tämä mahdollistaa helpon viestinnän ja uudelleen sijoittamisen hätätilanteessa. Muita tarvittavia välineitä on lumilapio, jääkaira ja jääsaha tai moottorisaha, jotta jään pinta saadaan rikottua ja tarpeeksi iso reikä luotua sukeltajien sisäänmeno- ja poistumisaukko.

Välineet

Menettelyt – tiimityö tekee siitä turvallista

Jääsukeltaminen vaatii tiimityötä, joka vaatii sukeltajan lisäksi miehistöä pinnalla. Usein sukeltaja sukeltaa yksin veteen, mutta on sidottu pinnalle ja poistumisreikään edellä mainitun pelastusköyden avulla. Köydenhoitaja seisoo aukon luona ja syöttää köyttä ja kelaa sitä takaisin tarpeen mukaan. Sukeltaja ja köydenhoitaja kommunikoivat köyden kautta. Yksi hihnanveto tarkoittaa OK. Tätä käyttää sekä sukeltaja että köydenhoitaja. Kahdella köydenvetäisyllä sukeltaja viestii köydenhoitajalle, että hän voi hinata köyden ylös, ja joukko nopeita vetoja tarkoittaa hätätilannetta. Jos näin tapahtuu, köydenhoitaja alkaa heti hinata köyttä ja täten myös sukeltajaa pinnalle. Tämän lisäksi täysin varusteltu turvasukeltaja tulisi olla läsnä pinnalla. Hätätilanteessa turvasukeltaja voi hypätä sukeltajan avuksi. Näiden tehtävien lisäksi muitakin miehistön jäseniä saattaa olla paikalla avustamassa sukeltajaa pukeutumaan ja riisumaan kuivapuvun ja saamaan sukeltaja lämpimäksi sukelluksen jälkeen, sen lisäksi että he pitävät silmät auki kaikelle, joka voi uhata sukeltajaa tai muita tiimin jäseniä. Hapenhallinta on oltava tärkeä prioriteetti, jossa käytetään samoja sääntöjä kuin muissa katetuissa ympäristöissä, jolloin yksi kolmasosa käytetään eteenpäin sukeltamiseen, yksi kolmasosa käytetään takaisin sukeltamiseen ja yksi kolmasosa jätetään varmuudeksi talteen.

Aloittaminen

Jääsukellus kehittynyt muoto perinteisestä sukeltamisesta, jota ei tulisi tehdä ilman asianmukaista harjoittelua. Kaikilla suurilla organisaatioilla on jääsukelluskursseja, joita suosittelemme ottamaan. Tämän lisäksi kannattaa aina sukeltaa kokeneiden jääsukeltajien kanssa. Tämä antaa sinulle mahdollisuuden oppia toisten kokemuksista samalla kun kasvatat omaa kokemusta.

Aloittaminen

Harkitse harrastuksen aloittamista sesongin alussa, jolloin voit sukeltaa ohuen jääkerroksen alle, joka voidaan rikkoa suhteellisen helposti hätätapauksessa. Tällöin sisäänmeno ja poistuminen on tapahduttava rannalta, sillä tämä ohut jää ei tue sukeltajan tai pintamiehistön painoa. Jääsukellus on todella ainutlaatuinen sukellusmuoto, joka tarjoaa kokemuksia, joita mikään muu sukellusmuoto ei voi tarjota.

 


 

Comments are closed.