Kanada – Jääkiekon arkkivihollisemme

Kanada – Jääkiekon arkkivihollisemme

Muiden maiden jääkiekkojoukkueita on tietenkin hauska vähän vihata. Naapurusrakkaus ja –viha kuuluu urheiluun, ja on aivan erityisellä tasolla tietysti Ruotsin kanssa. Venäjää täytyy jääkiekkofanin karsastaa muuten vain. Mutta voi sitä viiltävää kipua kun Kanada taas jälleen kerran sivaltaa.

Jääkiekko lajina on peräisin Kanadan Montrealista, jossa nykyisenlaista hockeytä alettiin pelata 1800-luvun loppuvuosikymmenillä. Jääkiekon jättimaa onkin siis porskuttanut mestarin ottein jo alusta alkaen. Laji on Kanadassa erittäin suosittua ja sitä pidetään jopa maan kansallisena urheilulajina.

Pohjois-Amerikan vanhin liiga on Stanley Cup, jonka perusti Prestonin lordi Stanley vuonna 1893, vaikka nimi vakiintui vasta myöhemmin. Alunperin kutsuttiin Dominion Hockey Challenge Cupiksi. Ammattimaisia joukkueita puolestaan alkoi muodostua vasta 1900-vuoden jälkeen.

Kuva: Pam Menegakis

NHL

National Hockey League NHL, eli kansallinen jääkiekkoliiga perustettin Kanadan Montrealissa vuonna 1917. Liigaan kuuluvat sekä Yhdysvallat että Kanada. Aluksi mukana oli viisi joukkuetta, mutta pian jo legendaarinen original six, eli joukkueet Montreal Canadiens, Toronto Maple Leafs, Detroit Red Wings, Boston Bruins, New York Rangers ja Chicago Blackhawks.

NHL joukkueet olivat jo alusta asti erittäin hyviä, sillä he voittivat myös tuolloin tunnetumman Stanley Cupin useaan kertaan. Alunperin kenttäpelaajia oli kuusi, eli jäällä oli maalivahti mukaan lukien seitsemän pelaajaa joukkuetta kohti. Paitsio ja rangaistuslaukaus tulivat NHL:n sääntöihin vasta 1930-luvulla.

1960-luvulla NHL:ään lisättiin useita seuroja, kun se koki uuden liigan Western Hockey Leaguen uhaksi omalle suosiolleen. Samaten 1960-luvulla pidettiin ensimmäinen varaustilaisuus, jossa amatöörejä varattiin NHL:än leipiin etukäteen. Toinen uusien seurojen aalto tuli vuonna 1972, kun NHL koki jälleen World Hockey Association WHA perustamisen uhaksi itselleen. WHA ja NHL kilpailivatkin parhaista pelaajista, mikä heikensi kummankin liigan tasoa. WHA lopetti toimintansa vuonna 1979 ja sen neljä parasta joukkuetta liitettiin NHL:ään.

Nykyisin NHL on kasvanut jo massiiviseksi 31 joukkueen liigaksi. Viimeisin NHL:n kiinnitys oli Vegas Golden Knights.

NHL:ssä on jo vuosikymmenten ajan pelannut paljon suomalaisia huippupelaajia. Nuoret pelaajat napataan usein jo ensimmäisten MM-kisojen jälkeen luistelemaan Kanadan kylmemmille, haastavammille jäille.

Suomen ja Kanadan keskinäiset mittelöt

Suomi ja Kanada ovat ottaneet yhteen jääkiekon saralla monenlaisissa merkeissä. Karmaisevin tappio koettiin maajoukkuetasolla vuonna 1958, kun Kanada iski Suomen kanveesiin lukemin 24-0. Kanada onkin voittanut jääkiekon maailmanmestaruuden lähemmäs kolmekymmentä kertaa siinä missä Suomelle on kertynyt kultamitaleita kaksi.

Dominointi näkyy kaikilla tasoilla, sillä esimerkiksi nuorten MM-kisoissa kohdatuista 34 kerrasta Kanada on vienyt voiton kotiin 21 kertaa.

Makeat voitot

Olemme me kuitenkin voittaneetkin. Makea yllätys jaettiin esimerkiksi vuoden 2018 maailmanmestaruuskisoissa, joissa 5-1 lukemat tahkottiin Kanadan maaliin Tanskassa. Muistamme myös 2000-vuoden ottelun Venäjällä, jossa Suomi taisteli itselleen pronssimitalin Kanadan kustannuksella. Valko-Venäjällä vuonna 2014 Kanadan pelättiin jo ennakkoon kurittavan meitä oikein olan takaa, mutta toisin kävi, kun peli ratkesi meille 3-2 Jori Lehterän hienoilla syötöillä.

Mutta kaikkein maukkaimpia ovat olleet tietenkin pronssiottelu Latviassa vuonna 2006, jolloin voitto tuli lukemin 5-0 hävityn jatkolohkopelin jälkeen, sekä Naganon olympialaiset  vuodelta 1998, jolloin myöskin saatiin pronssia Kanadan selkänahasta 3-2. Latvian otteluun saadusta uudesta puhdista kertoi esimerkiksi Petteri Nummelin seuraavasti Ilta-Lehdessä: “Aluksi murjotimme, koska pettymys oli aika hirveä. Kun sitten huomasimme, että Lordi voittaa, fiiliksemme nousi ihan oikeasti.” Liekö siis Euroviisut osaltaan auttanut Suomea maalipallille tuolloin.

Menneiden vuosien peleistä muistetaan myös Tsekissä pelattu puolivälierä vuonna 1992, jolloin Suomen surkeimmaksikin tituleerattu maajoukkue voitti Kanadan 4-3 raikulipoika Timo Peltomaan ansiosta.

Comments are closed.