Miten rakentaa oma iglu?

Miten rakentaa oma iglu?

Iglu on tunnettu lumimiehien asuntona saduissa ja kansanperinteissä. Se on perinteinen inuiittien asunto, jossa he elivät väliaikaisesti vaihtaen paikkaa säännöllisesti. Se on pyöreä lumesta tehty pieni asunto, jossa asuttiin talviaikoina. Nykyään iglu on mielenkiintoinen ja erityisesti lasten ja erämiesten rakentama lumimaja. Iglun tekeminen on oikeastaan yllättävän helppoa, eikä sen rakentamiseen tarvita mitään erityisiä taitoja tai välineitä. Oikealla lumimäärällä sen saa jo rakennettua muutamassa tunnissa. Pienempiin igluihin tarvitaan vain kaksi tuntia. Ainoat olosuhteet jotka iglun valmistamiseen tarvitaan, on pakkasen puolella oleva lämpötila ja riittävä lumimäärä. Lumen on oltava pakkaslunta, jotta se pysyy rakenteessaan eikä romahda kesken leikin.

Ohjeet iglun rakentamiseen

Tässä artikkelissa annamme helpot ohjeet oman iglun rakentamiseen. Näillä ohjeilla oman iglumajan saa rakennettua vaikka omalle takapihalle lasten leikkipaikaksi. Kannattaa kuitenkin muistaa, että iglun käyttöön myös tarvitaan pakkasta. Jos lämpötila on nollassa tai alle saattaa iglu romahtaa kesken leikin, jolloin on riskinä jäädä katon alle. Jos iglu rakennetaan lapsille, pitää tämä tehdä heillekin selväksi ja rakentaa iglu riittävän pieneksi, ettei katon romahtaminen aiheuta vaaraa.Työvälineitä iglun rakentamiseen ei paljoa tarvita, mutta mukana pitäisi kuitenkin olla vähintään lapio, saha, puukkomallinen retkisaha, oikeanlaiset vaatteet, jotka kestävät kosteutta ja pitävät kylmän loitolla, kunnolliset rukkaset ja kengät, sekä riittävä määrä lunta. Iglun voi joko rakentaa pyöreäksi, niin kuin se usein piirretyissä näkyy. Helpompaa on kuitenkin tehdä iglusta kartionmallinen, jolloin se on huomattavasti helpompi rakentaa ja on myös usein huomattavasti pitkäikäisempi. Iglusta kannattaa myöskin tehdä riittävän pieni, ettei se romahda heti ensimmäisen lämpimämmän päivän tultua. Rakentaminen on myös huomattavasti nopeampaa ja vaivattomampaa pienemmän iglun kohdalla.

Jotta lumi pysyy kasassa, on lumen oltava kovaa pakkaslunta. Lumesta tulisi pystyä sahata paloja, jotka on nostettavissa ilman rikkoutumista. Helpoiten oikeanlaista lunta on löydettävissä aura-autojen luomista kasoista, joihin on kasattu iso määrä lunta päällekkäin ja se on tarpeeksi kovettunut ja jäinen. Jos aura-auton kasoja ei ole saatavissa tai niitä ei ole tarpeeksi, on kovaa lunta myös mahdollista tehdä itse. Tämä onnistuu siten, että käy itse polkemassa lunta edellisenä päivänä moottorikelkalla tai kunnollisilla lumikengillä. Riittävä määrä kovaa lunta on noin 30 neliömetriä.

iglun paikka symmetrinen

Ensimmäisenä merkitään iglun paikka, jolloin siitä saadaan symmetrinen. Tämä onnistuu siten, että menee seisomaan keskelle iglun paikkaa ja piirtää lapiolla pyörien noin metrin päähän ääriviivat. Tämän jälkeen käydään sahaamassa paloja kovetetusta lumesta. Palojen pitäisi olla noin 20 senttiä paksuja 50 x 40 kokoisia paloja. Kun pala on sahattu, saa sen nostettua lumesta lapiolla. Näitä paloja tarvitaan iglun koosta riippuen noin 10 – 20, enemmän jos iglusta on tarkoitus saada vieläkin suurempi. Jos iglun sisälle haluaa lisää korkeutta, voi myös iglun sisään jäävän alueen sahata paloiksi, jolloin igluun saa 20 senttiä lisää korkeutta.Kun palat on sahattu ja iglun paikka merkitty, voi paloja ruveta laittamaan paikoilleen. Ensimmäisen kerroksen palat asetetaan hieman sisäänpäin karrelle, jolloin se saa aikaan myös pyöreän katon. Palojen reunat on tärkeä sahata niin, että ne koskevat toisiaan koko alueelta. Jolloin palat saa painettua tiiviisti toisiinsa. Jos palojen väliin jää rakoja, voi ne tiivistää irtolumella. Palat asetetaan spiraalin muodolla ympyräksi, eli alkukerroksen palat tulisi leikata niin että siitä tulee ns. nouseva kärki. Tällöin palat saa spiraalin mallisesti kasattua päällekkäin, jolloin iglu muodostuu luonnostaan pyöreäksi. Oviaukko taas sahataan rakentamisen päätteeksi. Anna iglun kovettua vielä yksi pakkasyö ja aamulla se on käyttövalmis

Comments are closed.