Moottorikelkkaharrastuksen aloittaminen

Moottorikelkkaharrastuksen aloittaminen

Vauhdikas moottorikelkkailu on monipuolinen urheiluharrastus, joka tarjoaa liikunnan lisäksi ajajalle paraatipaikan Suomen kauniiseen luontoon. Nykypäivänä kelkkailu onkin ennen kaikkea koko perheen harrastus, sillä kelkkakuume on voinut iskeä useampaan perheenjäseneen, ja kodeissa saattaa olla useampiakin moottorikelkkoja. Nykyiset moottorikelkat ovatkin monipuolisia ajettavia ja niitä voi varustella haluamallaan tavalla.

Moottorikelkka luokitellaan avoimeksi kevytajoneuvoksi, joka kulkee maalla telamaton avulla. Kelkkaan mahtuu kuljettajan lisäksi usein kyytiin yhdestä kahteen matkustajaa. Pääasiassa moottorikelkoilla ajetaan lumella.

Kelkkailun historiaa

Ensimmäiset moottorikelkat suunniteltiin 1920-luvulla ja ensimmäisenä niille haki patenttia Carl Eliason vuonna 1927. Eliason jatkoi kelkkojen valmistusta aina 1960-luvulle asti. Myös Suomessa valmistettiin jo 1920-luvun lopulla lumiajoneuvoja kuten moottorirekiä ja ummenajokkaita. Lisäksi Suomeen saatiin talvi- ja jatkosodassa sotasaaliina neuvostoliittolaisia moottorirekiä.

Ensimmäinen kaupallisen menestyksen saavuttanut moottorikelkkamerkki oli Polaris, joka yhä edelleen on maailman johtava kelkkavalmistaja. Sen ensimmäinen malli Sno-Traveller julkistettiin vuonna 1954.

Nykyisenlaisten moottorikelkkojen valmistus alkoi vuonna 1959 Bombardierin tuotua markkinoille kevyet ja avo-ohjaamoiset Ski-Doo –kelkkansa. Keikkavalmistajia on sittemmin ollut yli 150, mutta luku on kuitenkin nykyisin typistynyt alle kymmeneen valmistajaan. Näitä ovat esimerkiksi Yamaha, Lynx ja Arctic Cat jo edellä mainittujen Ski-Doon ja Polariksen lisäksi.

Ympäristöystävällisyys

Nykyisessä kelkkailussa kiinnitetään entistä enemmän huomiota ympäristöystävällisyyteen. 2000-luvulta lähtien kaikki valmistajat ovatkin ottaneet käyttöön uudenlaiset moottorit, joiden päästöarvot ovat entisiä moottoreita matalampia. Polttoaineen kokonaiskulutus ja melupäästöt ovat myös uusissa moottorimalleissa entistä pienemmät. Ympäristöseikkojen vuoksi Suomessa saa harrastaa moottorikelkkailua ainoastaan sille varatuilla reiteillä.

Metsähallituksen ylläpitämille kelkkaurille tarvitset aina luvan, mutta samalla luvalla saa käyttää kaikkia uria. Lisäksi tarjolla on paljon kunnan ylläpitämiä, virallisia reittejä, joiden käyttö on ilmaista. Virallisten kelkkareittien lisäksi monet ajavat freeride –alueilla eli umpilumessa tai vuoristoissa. Tällaisia alueita löytyy muun muassa Kilpisjärveltä ja Ruotsin Lapista.

Moottorikelkkaharrastuksen aloittaminen

Suomessa moottorikelkkailu on aika turvallista hyvien kelkkareittien sekä lajin selkeiden sääntöjen vuoksi. Pohjois-Suomessa moottorikelkkailua hyödynnetään myös matkailuyritysten valikoimassa, jossa se voi ulkomaisille turisteille olla hyvinkin erilainen elämys. Viime talvien vähälumisuus on kuitenkin osaltaan vähentänyt kelkkailumahdollisuuksia.

Moottorikelkkailu on lisäksi kilpalaji, jonka edistämiseen on Suomessa perustettu SMKry eli Suomen Moottorikelkkailijat ry. Se kehittää lajia myös tarjoamalla esimerkiksi moottoriurheilun kattavia vakuutuksia ja järjestämällä kelkkasafareita. SMKry:llä on jo kymmenia jäsenkerhoja ympäri Suomen.

Harrastuksen aloittamiseen ei välttämättä tarvita vielä ajokorttia, sillä 15 vuotta täyttänyt henkilö voi harjoitella ajoa suljetulla alueella maastossa. Mikäli mielii ajamaan virallisille kelkkareiteille, tulee kuitenkin suorittaa vähintään T-luokan ajokortti. Moottorikelkkoja voi vuokrata esimerkiksi hiihtokeskuksissa. Lisäksi harrastajalla on hyvä olla kunnolliset, tuulenpitävät varusteet sekä kypärä.

Kuva: Patrick Wittke.

Moottorikelkat työkäytössä

Kelkka ei ole ainoastaan huvitteluväline, vaan sillä voi olla kätevä tehdä myös töitä pohjoisissa olosuhteissa. Esimerkiksi sähköyhtiöt ovat käyttäneet moottorikelkkoja päästäkseen korjaamaan lumisen maiseman taakse kätkeytyneitä sähkölinjoja. Kelkalla voi myös kuljettaa kevyttä tavaraa metsäolosuhteissa. Kaiken kaikkiaan moottorikelkka onkin oivallinen talvikulkuväline, ja sitä käyttävät esimerkiksi poromiehet.

Moottorikelkkojen mallit ja hinnat

Moottorikelkoista löytyy niin pieniä lasten ja nuorten kelkkoja kuin aikuisten keikkoja monenlaisella varustelutasolla. Lasten ja nuorten kelkat maksavat noin 3 500 eurosta 7 000 euroon. Aikuisten kelkoissa hintaan vaikuttaa keikan käyttötapa ja toki myös moottorin teho. Vapaa-aikaan ja hyötykäyttöön saa ostettua kelkan 9 000 eurolla, mutta uusien sporttikelkkojen hinnat voivat äkkiä nousta 14 – 18 000 euroon. Deep Snow ja Crossover –kelkat ovat pitkälti sporttikelkkojen hinnoissa. Käytetyn kelkan saa toki merkistä riippuen hankittua huomattavasti halvemmallakin.

Aikaisemmin moottorikelkat jaoteltiin lyhyttelaisiin sporttimalleihin sekä kankeampiin työkelkkoihin. Nykyisin mallit ovat kuitenkin tulleet lähemmäs toisiaan ja niiden käyttötarkoitukset ovat huomattavasti joustavammat. Tärkeintä onkin, että kelkkailija nauttii ajosta – nykykelkka taipuu moneen.

Comments are closed.