Parhaat talviurheilulajit lapsille

Parhaat talviurheilulajit lapsille

Talvikuukausien aikana lasten päivittäinen liikkuminen tutkitusti vähenee ja sisällä tulee vietettyä huomattavasti enemmän aikaa kuin kesällä.

Parhaat talviurheilulajit lapsille

Päivänvaloa riittää lyhyemmäksi aikaa ja kylmyys houkuttelee käpertymään viltin alle kotisohvalle, sen sijaan että lähtisi ulos reippailemaan. Talvikauden aikana liikuntaan tuleekin kiinnittää entistä enemmän huomiota, sillä pitkä pimeä jakso tekee helposti uneliaaksi ja haluttomaksi erilaisille aktiviteeteille ja liikunnan puute passivoittaa yhä enemmän, kun kehoa ei laiteta reippaasti liikenteeseen kelistä huolimatta. Liikunta on erittäin tärkeässä roolissa niin lapsen fyysisen kuin henkisenkin kehityksen kannalta ja erilaiset urheilulajit, pihapelit ja leikit sopivat mitä parhaiten täyttämään päivittäistä liikunnan tarvetta ja kehittämään motoriikkaa ja kehonhallintaa. Suureen suosioon ovat lasten keskuudessa viime vuosina nousseet monenlaiset konsoli- ja tietokonepelit sekä hauskat nettivideot ja animaatiot.  Yhä nuoremmat viettävät runsaasti aikaa ruudun ääressä, eikä luontaista, leikin rinnalla liikkumista tapahdu enää samoissa määrin kuin ennen teknologian kehittymistä tähän pisteeseen. Toki teknologian avullakin opitaan yhtä sun toista, mutta kokonaisvaltaisesti kehittyäkseen tarvitsee lapsi myös runsaasti fyysisiä aktiviteetteja. Vanhempien ja koulujen vastuulla onkin kannustaa lapsia yhä enemmän liikunnan pariin ja kokeilemaan uusia lajeja. Kesällä luonnollisesti kaikki ihmiset ovat aktiivisempia ja ulkoelämä helpottuu. Talvella pohjoisilla alueilla merkittäviksi seikoiksi muodostuu oikeanlainen pukeutuminen sekä asiaan kuuluvat varusteet. Useat talviurheilulajit vaativa harrastajalta jopa huomattavaakin panostamista välineisiin, kuten suksiin, luistimiin ja tarpeellisiin turvavarusteisiin. Urheiluvälineet ovat usein hintavia ja lapsen kasvaessa jatkuvasti, tulee uusien hankkiminen aiheelliseksi lähes vuosittain. Useimmiten saattaa olla fiksumpaa ostaa esimerkiksi luistimet käytettyinä, kuin hankkia upouudet yhtä talvea varten.

Koko perhe liikkumaan!

Talviurheilulajeista lasten suosiossa ovat usein erityisesti luistelu ja laskettelu sekä perinteinen mäenlasku pulkalla. Varmasti jokaisen kotiseudulta löytyy vähintäänkin yksi luistelukenttä, jonne pakkasten tultua voi kirmata kokeilemaan, vieläkö pysyy pystyssä ja onnistuuko piruetti. Kun pakkasilmoja on pidellyt jo riittävän pitkään, voi luisteluretkelle lähteä myös luonnonjäälle, merelle tai järvelle. Myös joet muodostavat hauskoja luistelureittejä, jos lunta ei ole satanut liikaa ja jää on varmasti riittävän paksua, myös virtauskohdissa.

Koko perhe liikkumaan!

Perheen kesken toteutettavat laskettelulomat ovat suosittuja, varsinkin silloin kun rinnettä ei löydy lähiseudulta, vaan harrastamaan pitää lähteä kauemmaksi. Tällöin on oivallinen vaihtoehto vuokrata mökki ja viettää useampi päivä lasketellen ja hiihtäen koko perheen voimin. Hiihtokeskuksista voi vuokrata mieleisensä välineet ja alkeiskursseja järjestetään niin perheen pienimmille, kuin aikuiseen ikään varttuneillekin. Pulkkamäki houkuttelee usein pienempää väkeä, mutta on yksi hauskimmista talviurheilun muodoista ihan kaiken ikäisille. Ylös- alas mäkeä temmeltäessä syke nousee ja posket saavat terveen hehkun, samalla kun saa nauttia vauhdin huumasta ja lumileikkien riemusta. Mäenlaskuun voi käyttää lähes mitä tahansa liukuvaa välinettä ja mikäs sen hauskempaa kuin kokeilla erilaisia vaihtoehtoja ja etsiä pisimmälle kulkevaa alustaa. Varsinkin laskiaisen aikaan, ovat pulkkamäet pullollaan iloisia laskijoita ja kaiken kruunaa höyryävän kuuma marjamehu tai kupillinen kahvia. Talvi tarjoaa mahdollisuuden myös lukuisiin muihin aktiviteetteihin. Mikäli lunta on riittävästi, voi huoletta intoutua hieman riehakkaampiinkin leikkeihin. Talviliikunta ei siis välttämättä tarkoita pelkästään välineitä tarvitsevia urheilulajeja, vaan lumessa voi leikkiä täysin oman mielikuvituksen puitteissa ja hankkia hien pintaan vaikka rakentamalla lumilinnan tai jättimäisen lumiukon. Hauskinta on silloin, kun koko perhe puuhaa yhdessä ja kaikki osallistuvat toimintaan, oli se sitten laskettelua tai lumiveistosten tekemistä. Leikki on lapselle tärkeää, mutta se tekee äärimmäisen hyvää myös aikuiselle. Vaikka talvi on usein pimeää ja kylmää aikaa, kannattaa ulos siitä huolimatta lähteä reippaasti ja luoda mitä hauskimpia talvilajeja ja leikkejä, joita syksyn tullen voi taas innolla odottaa.

Comments are closed.