Suomella kaksi MM-mitalia Curlingissa

Suomella kaksi MM-mitalia Curlingissa

Curling on jäällä pelattava joukkuepeli, joka on aikanaan rantautunut Suomeen Skotlannista. Suurimman suosion laji on saavuttanut Kanadassa, mutta sitä pelataan Skotlannin lisäksi ympäri Pohjois-Eurooppaa.

Suomella kaksi MM-mitalia Curlingissa

Peliä pelataan suunnilleen 45 metriä kertaa 5 metriä kokoisella alueella, kahdessa neljästä hengestä koostuvassa joukkueessa. Pelialueen keskipisteeseen merkataan maali, ja kumpikin joukkue pyrkii liu’uttamaan graniittikiveä mahdollisimman lähelle maalia. Kummallakin joukkueilla on kahdeksan kiveä, ja jokainen yksittäinen pelaaja saa kaksi kiveä viskottavaksi. Koska kyseessä on joukkuepeli, tavoite ei siis ole se, että jokainen yksittäinen pelaaja saa omat kivensä mahdollisimman lähelle maalia. Sen sijaan peli vaatii taktikointia, esimerkiksi tiettyjen pelaajien keskittyen siirtämään vastustajien kiviä kauemmas samalla kuin toiset liu’uttaa oman joukkueen kiviä lähimmäksi maalia. Peli kestää keskimäärin pari tuntia. Curling-laji on ollut vakituisesti mukana olympialaisissa vuodesta 1998, esiintyen vain kerran ennen tätä vuonna 1924 olympialaisissa.

Varusteet

Laji on monelle tuttu hauskasta näystä, kun pelaajat harjaavat jäätä. Jokaisella pelaajalla on siis oma harja, jota käytetään pääosin joukkuetoverin lähetettyä kiven matkaan kohti maalia. Harjaamalla jäätä kiven edestä sen kulkiessa jäätä pitkin jään ja kiven etupuolen välinen kitka vähentyy, jolloin kivi liukuu pidempään ja kulkee suoremmin. On sanottu, että taidokkaalla harjaamisella kiven kulkema matka voi lisääntyä jopa kymmenellä prosentilla! Lisäksi joukkueilla on kullakin kahdeksan pyöreätä graniitista koostuvaa kahvallista ‘kiveä’. Kivet eivät saa ylittää 91,44 senttimetrin ympärysmittaa ja niiden on oltava vähintään 11,43 senttimetriä korkeita. Kaikkineen kahvoineen ja pultteineen kivet ovat painoltaan noin 17 kilogramman ja 20 kilogramman väliltä. Myös pelaajien kengät on oltava erityisesti lajia varten suunnitellut, jotta he liukuisivat vaivattomasti jään päällä mutta pysyisivät kuitenkin tukevasti paikoillaansa kiveä vierittäessä. Tästä syystä kenkien pohjat valmistetaan eri materiaaleista – toinen kenkä on pitävämpi, toinen luistaa hyvin. Pelaajat voivat tarvittaessa vetää liukkaan pohjan päälle lisäpohjan, joka tarjoaa paremman pidon.

Suomen menestys

Suomi on voittanut curlingissa MM-pronssia vuonna 1998, EM-kultaa vuonna 2000 sekä olympiahopeaa vuonna 2006. Tunnetuimpia curlingiin liittyviä nimiä Suomessa ovat muun muassa joukkuekapteenina toiminut Markku Uusipaavalniemi. Ensimmäinen Suomeen rakennettu curlinghalli valmistui Helsingin Oulunkylään vuonna 2004. Ensimmäiset pelit sen sijaan pelattiin jo 1900-luvun alussa, noin 1908-1909. Erään skottilaisen jalkapallovalmentajan kerrotaan tuoneen lajin Suomeen, kun hän houkutteli porukkaa mukaan pelaamaan lajia Viipurin Salakkalahdella. Helsingin Curlingklubi perustettiin vuonna 1962 ja, hyvinkääläisten johdolla, Suomen Curlingliitto sai alkunsa vuonna 1978. Vuosina 1998-1999 Suomi aloitti sarjamuotoisen curlingin SM-turnauksen sekä miehille että naisille.

Kilpailut

Kanada on curlingin valtamaa. Kerran vuodessa järjestetään Curlingin Continental Cup, jossa kaikkien muiden maiden joukkueista kootaan yksi ylivoimajoukkue, joka sitten osallistuu curling-kilpailuun Pohjois-Amerikkaa vastaan. Tämän lisäksi Curlingin maailmanmestaruuskilpailut pidetään vuosittan, jossa Kanada on usein vahva voittosuosikki. MM-kisoja on järjestetty vuodesta 1959. Kun curling esiintyi ensimmäisen kerran olympialaisissa talvilajina, sitä pidettiin pelkästään näytöslajina. Vasta vuonna 2006 kansainvälinen olympiakomitea päätti antaa curlingille virallisen olympiakilpailun arvon.

Kilpailut

Laji on kansainvälisessä mittakaavassa suhteellisen pieni ja tuntematon. Suomessa on noin 550 rekisteröityä curlingia pelaavaa henkilöä ja SM-sarjassa oli 2006-2007 kaudella mukana kahdeksan joukkuetta. Kanadassa puolestaan on enemmän pelaajia kuin muualla maailmassa yhteenlaskettuna, noin miljoona! SM-kisoja pelataan nykyään kolmella sarjatasolla miesten keskuudessa, naiset pelaavat edelleen yhdellä sarjatasolla. Vaikka laji olisikin hieman kiven alla, voimme silti juhlistaa jälleen yhtä lajia, jossa myös Suomi on menestynyt!

Comments are closed.