Suuria alppihiihtäjiä

Suuria alppihiihtäjiä

Alppihiihto on suosittu talvinen urheilulaji, jossa laskeudutaan rinnettä suksilla. Se on myös yksi suosituista olympialajista. Esittelen tässä artikkelissa muutamia maailman parhaita alppihiihtäjiä, jotka ovat saavuttaneen suuren menestyksen tämän urheilumuodon parissa sekä voittaneet olympialaisissa. He kaikki ovat eri puolilta maailmaa. Käytän apuna TOP-10 – listaa.

Suuria alppihiihtäjiä

Ruotsi ja Itävalta

Anja Pärson oli ruotsalainen alppihiihtäjä, jota pidetään Ruotsin parhaimpana alppihiihtäjänä. Urheilijauransa aikana Pärson on voittanut kuusi olympiamitalia, kaksi kertaa maailmancupin kokonaiskilpailun, viisi kertaa lajikohtaisen maailmancupin kilpailun sekä peräti seitsemän MM-kisan kultamitalia. Hän oli erityisen hyvä pujottelussa ja suurpujottelussa, jotka ovat kumpikin alppihiihdon muotoja. Myös Ingemar Stenmark on kotoisin Ruotsista. 1970 – ja 1980 – luvuilla hän oli täysin ylivoimainen. Hän on voittanut ennätykselliset 86 maailmancupin osakilpailua pujottelussa ja suurpujottelussa ja kahdeksan kertaa kokonaiskilpailun. Olympialaisissa hän on voittanut kaksi kultamitalia ja MM-kisoissa kolme. Lisäksi hän on voittanut kolme kertaa maailmancupin kokonaiskilpailun muissa alppihiihdon lajeissa. Hermann Maier oli itävaltalainen kaikkien aikojen alppihiihtäjä ja maailmanmestari. Häntä on kutsuttu ”The Herminatoriksi”, ja hän oli erityisen vahva vauhtia vaativissa lajeissa. Maier on voittanut neljä maailmancupin kokonaiskilpailua ja sijoittunut toiseksi miesten voitetuissa kilpailuissa, joita on ollut kaikkiaan 54. Hän osallistunut myös olympialaisiin ja voittanut kaksi kultamitalia alppihiihdossa. Annemarie Pröll on itävaltalainen naisalppihiihtäjä. Pröll oli ylittämätön ja huipullaan 1970-luvulla. Teini-ikäisenä urheiluharrastuksen aloittanut Pröll on voittanut kuusi maailmancupin kokonaiskilpailua, joista viisi oli peräkkäin. lisäksi hän on voittanut 62 osakilpailua, mikä tekee hänestä toiseksi eniten alppihiihdon osakilpailuja voittaneen naisalppinistin. Hän on myös voittanut neljä MM-kultamitalia ja olympiakultamitalin.

Sveitsi ja Amerikka

Sveitsiä alppihiihdossa edustaa Vreni Schneider. Schneider on voittanut pujottelussa yhteensä 34 maailmancupin osakilpailua ja suurpujottelussa 20, kolme maailmancupin kokonaiskilpailua sekä 11 lajikohtaista maailmancupia. Olympialaisissa hänen saavuttanut kuusi mitalia, joista kolme on kultaa. Schneideriä on pidetty kaikkien aikojen parhaimpana tekniikkalajien osaajana. Sveitsiläisistä alppihiihtäjistä tunnetuimpia on myös Pirmin Zurbriggen, joka on voittanut maailmancupin kokonaiskilpailun neljä kertaa. Vuosi 1987 oli hänelle erityisen menestyksekäs, sillä hän on saavuttanut neljä voittoa: kokonaisvoiton lisäksi suurpujottelun osavoiton, syöksylaskun, sekä alppiyhdistetyn kilpailun. Zurbriggen on ollut vahva varsinkin nopeuslajeissa. Yhdysvaltalainen Lindsey Vonn on voittanut tähän asti maailmancupin osakilpailuja naishiihtäjistä eniten. Hän on voittanut 64 osakilpailua, neljä kokonaiskilpailua, yhden olympiakultamitalin, kaksi kultamitalia MM-kisoista sekä kolmetoista lajikohtaista maailmancupin kilpailua.

Muut hiihtäjät

Marc Girardelli on syntyään itävaltalainen, mutta edustaa Luxemburgia. Hän hallitsee kaikki alppihiihdon lajit ja on voittanut jopa viisi maailmancupin kokonaiskilpailua. Hän on voittanut myös neljä MM-kultamitalia ja kaksi olympiahopeaa. Janica Kostelic on kotoisin Kroatiasta. Hän oli aktiivisena urheilijana kahdeksan vuotta, mutta joutui jättämään uran terveyssyistä. Hänestä on kuitenkin tullut yksi menestyneimmistä naislaskijoista. Hän on voittanut neljä olympiakultaa sekä kuusi muuta mitalia. lisäksi Kostelic on voittanut kultaa maailmanmestaruuskisoissa, seitsemän kristallipalloa lajikohtaisessa cupissa sekä kolme kokonaiskilpailua. Norjalainen alppihiihtäjä Kjetil Andre Aamondt on tullut kuuluisaksi siitä, että hän on voittanut maailmancupin kokonaiskilpailun joka lajissa. Lisäksi hän on voittanut neljä olympiakultamitalia kolmessa eri kilpailussa sekä viisi  MM-kultamitalia.

Muut hiihtäjät

Suomalaisista menestyneistä alppihiihtäjistä voisi mainita suomenruotsalainen Marcus Sandell. Jo lapsen urheilijan urasta haaveillut Sandell on voittanut uransa aikana muun muassa maailmancupin Garmisch-Partenkirchenin kilpailun suurpujottelussa ja asettunut sijalle neljä. Kyseessä oli hänen paras suorituksensa. Hän osallistunut pari kertaa olympialaisiin ja viidessä MM-kisassa. Sandell joutui lopettamaan uransa vuonna 2013 tapahtuneen vakavan loukkaantumisen takia.

Comments are closed.