Taitoluistelu saapui Suomeen jo 1875

Taitoluistelu saapui Suomeen jo 1875

Taitoluistelu on monipuolinen urheilulaji, jota voi harrastaa niin yksin kuin parissa. Lisäksi kaunoluistelun muotoja ovat jäätanssi, joka muistuttaa kilpatanssia jäällä, ja muodostelmaluistelu, jossa jäällä on kerralla yhteensä jopa 24 hengen joukkue. Muodostelmaluistelu on ainoa taitoluistelun muoto, josta ei kilpailla olympialaisissa. Taitoluistelun keskeisin päämäärä on esittää teknisesti vaativia liikkeitä kauniisti musiikin tahtiin, muodostaen taiteellisen musiikkia tulkitsevan kokonaisuuden. Tanssi ei ole koreografioitu samalla tavalla, kuin jäätanssissa, vaan pääpaino on juurikin tekniikassa ja tempuissa, kuten hypyt ja piruetit.

Taitoluistelun tuomarointi

 

Taitoluistelun tuomarointi

Taitoluistelun kokonaispisteet koostuvat kolmesta eri osa-alueesta: elementtipisteet, komponenttipisteet ja vähennykset. Aiemmin käytettiin 6,0-pistejärjestelmää, jossa suoritus arvioitiin 0…6 asteikolla, kuuden maksimipistemäärällä. Nykyään on siirrytty ISU-arviointijärjestelmään, jossa perusarvo on nolla asteikolla -3…+3. Taitoluistelijalla on aloittaessaan suorituksensa nolla pistettä, jonka hän saa pitää jos suorittaa esityksensä ilman virheitä, mutta myös ilman mitään erikoista. Virheet suorituksen aikana laskevat pisteitä, erityisen hyvin suoritetut liikkeet tai esimerkiksi temput lisäävät pisteitä. Elementtipisteet jaetaan perustuen jokaisen suoritetun elementin vaikeuteen ja laatuun. Elementin vaikeudelle annetaan perusarvo, joka nousee mitä vaikeampi elementti on. Sitten tuomarit arvioivat todellisen suorituksen laadun. Perusarvon ja laatupisteiden yhteenlaskettu summa antaa kullekin elementille lopullisen pistemäärän, joista koostuu myöhemmin elementtipisteiden kokonaisluku. Komponenttipisteet koostuvat viidestä eri alaryhmästä: luistelutaito, siirtymiset, suoritus, koreografia ja musiikin tulkinta. Yksi taitoluistelun ohjelma on jaettu edellä mainittuihin viiteen komponenttiin, ja jokainen komponentti arvioidaan asteikolla 0,25…10,0 neljäsosapisteen tarkkuudella. Kaikkien lajien keskiarvo (kerrottuna sarja- tai segmenttikohtaisella kertoimella) muodostaa kokonaiskomponenttipistemäärän. Vähennykset tulevat niin rikkeistä kuin virheistä. Esimerkiksi kompastumisesta tai kaatumisesta seuraa pisteen vähennys, kuten myös sääntöjen vastaisesta puvusta, musiikista tai ajan ylittämisestä. Joillekin virheille on valmiiksi asetettu pistemenetyksellinen arvo, kuten esimerkiksi juuri kaatumisesta seuraa yhden pisteen lasku.

Taitoluistelun rantautuminen Suomeen

Taitoluistelun rantautuminen Suomeen

Vuonna 1875 amerikkalainen Jackson Haines saapui vierailulle Suomeen. Hän kävi muun muassa Helsingissä ja Kokkolassa, molemmissa hän onnistui inspiroimaan organisoidun taitoluistelutoiminnan järjestämisen. Ensimmäinen taitoluisteluseura, Helsingfors Skridskoklubb, perustettiin. Tätä seurasi ensimmäinen kansainvälinen taideluistelukilpailu, joka järjestettiin Suomessa vuonna 1883. Vuodesta 1908 Suomen Luistinliitto otti lajin haltuunsa, kunnes oma lajiliitto perustettiin vuonna 1960. Täältä “kaunoluistelu”-termin juuret juontaa, sillä Suomen Taitoluisteluliitto tunnettiin nimellä Suomen Kaunoluisteluliitto aina vuoteen 1968 saakka. Ensimmäiset MM-voitot Suomelle langetti suomalainen Walter Jakobsson yhdessä saksalaisen vaimonsa Ludowikan kanssa. Kaksikko voitti pariluistelun MM-kisat vuonna 1911, 1914 sekä 1923. Sama pariskunta voitti olympiakultaa vuonna 1920, jolloin Jakobsson oli ensimmäinen itsenäisen Suomen edustaja. EM-voitto Suomelle tuli jäätanssista vuonna 1995 Susanna Rahkamon ja Petri Kokkon ansiosta. Myös vuoden 2009 naisten luistelun EM-voiton vei suomalainen Laura Lepistö. Nämä eivät suinkaan ole ainoat menestyneet suomalaistaustaiset taitoluistelijat. Suomi on järjestänyt useampia taitoluistelun arvokisoja ja suomalaiset ovat tiiviisti mukana lajissa, etenkin muodostelmaluistelussa, jossa Suomi on yksi maailman parhaita maita. Vuoden 2010 muodostelmaluistelun MM-kisoissa Suomi vei kaksi kolmesta kärkimitalista – Rockettes-niminen joukkue voitti kultaa, Marigold-niminen joukkue voitti hopeaa. Kyseiset kilpailut järjestettiin Yhdysvaltojen Colorado Springsissä. Suomen kärkijoukkueisiin kuuluu Helsingin Luistelijoiden Marigold IceUnity ja Helsingin Taitoluisteluklubin Rockettes lisäksi muun muassa Helsingfors Skridskoklubbin Team Unique. Ottaen huomioon, että luistelu harrastuksena sai alkunsa vasta 1800-luvulla, ja ensimmäiset taitoluistelun EM-kisat järjestettiin vasta vuonna 1891, taitoluistelu on rantautunut Suomeen ihan ensimmäisten joukossa. Ehkä siksi olemmekin niin loistokkaita kyseisessä lajissa!

Comments are closed.