Talviurheilun terveyshyödyt – osa 1

Talviurheilun terveyshyödyt – osa 1

Unohda talviunet! Kun sää kylmenee joka vuosi, meillä on taipumus kyyristyä, napsauttaa televisio päälle ja peitellä itsemme huopiin sohvalle koko talvikaudeksi. Mutta mikset mieluummin menisi ulos ja osallistuisi johonkin hauskaan talviaktiviteettiin? Nämä viisi kylmän sään urheilulajia tarjoavat hyvää liikuntaa ja muita mahtavia terveyshyötyjä. Sen lisäksi, että saat paljon kaipaamaa raikasta ilmaa, ne voivat auttaa sinua rakentamaan lihasmassaa, kestävyyttä ja tasapainoa. Sinulle ei siis ole yhtään hyvää syytä jättää näitä tekemättä, joten ylös, ulos ja reippailemaan!

Murtomaahiihto

Maastohiihto on yksi parhaista lajeista rakentaa kestävyyttä, kertoo neurologi Stephen Olvey Miamista. Se myös polttaa enemmän kaloreita kuin miltei mikä tahansa muu toiminta. Murtomaahiihto on aerobinen laji. Tämä tarkoittaa sitä, että liikut taukoamatta pitkään ja sydämesi pumppaa happea lihaksiisi, antaen niille energiaa. Lihakset, kuten reisilihakset, pohkeet, pakarat ja käsivarren lihakset vahvistuvat, kun hiihdät. 68 kiloinen henkilö polttaa noin 500 – 650 kaloria tunnissa hiihtämällä, riippuen tietenkin hieman maaston vaikeustasosta.Aloittaessasi, älä vaadi itseltäsi liikaa, tai aseta liian korkeita tavoitteita, esimerkiksi sen suhteen, kuinka kauan aiot hiihtää, Olvey neuvoo. Voit valmistella itseäsi treenaamalla ensin jonkin aikaa punttisalilla, jotta vältyt lihasten revähdyksiltä ja ylirasitukselta. Ota mukaan vettä ja välipaloja, jos menet kaukaiselle ja pitkälle hiihtoreitille. Pukeudu kerroksiin ja käytä materiaaleja, jotka eivät kastu hiestä vaan pitävät sinut lämpimänä ja joissa on helppo liikkua. Kerro aina jollekulle, minne olet menossa ja milloin sinun tulisi olla takaisin, jotta he voivat toimia, jos et palaakaan takaisin ja sinulle onkin sattunut jotain matkan varrella. Hypotermia ei ole leikin asia.

Murtomaahiihto

Laskettelu

Toisin kuin hiihto, laskettelu vaatii energiaa lyhyemmissä pyrähdyksissä. Useimmat laskut kestävät noin 2 – 3 minuuttia, Olvey kertoo. Lasketteluun käytetyt lihasryhmät ovat ”ensisijaisia ​​liikuttajia”, kuten kainalot, reidet ja pohkeet, lantio ja jalkojen lihakset. Käytät myös vatsalihaksia hallitsemaan asentoa ja vahvistat käsivarsia käyttäessäsi sauvoja, mutta näitä lihasryhmiä käytät vähemmän, kuin yllä mainittuja lihasryhmiä. Laskettelu on voimalaji, joka parantaa tasapainoa, joustavuutta, ketteryyttä ja jalkojen- ja keskivartalon voimaa, Olvey sanoo. Lumella laskettelu ei myöskään rasita selkälihaksia, niin kuin vesihiihto. Joku, joka painaa 68 kiloa, polttaa noin 360 – 570 kaloria tunnissa lasketellessa. Olvey kehottaa myös olla varovainen, varsinkin laskettelupäivän loppupuolella, sillä suurin osa vammoista tapahtuu, kun laskettelija menee ‘viimeiselle laskulleen’ ja päätyy murtamaan nilkkansa. Varmista, että juot tarpeeksi nesteitä, vaikka onkin kylmä, etkä tuntisi janoa.

 

Lumilautailu

Lumilautailu käyttää pohkeiden lihaksia, etu- ja takareisiä sekä nilkkojen ja jalkojen lihaksia laudan ohjaamiseen ja vatsalihakset tasapainon hallintaan. Se polttaa myös noin 480 kaloria tunnissa 68 kiloisella ihmisellä. Jonathan Chang, Pacific Orthopedic Associates Alhambramsta, Californiasta sanoo, että lumilautailulla, kuten monella muulla lajilla, on lisäetuna se, että puuterilumen lennättämisen ilo on hyväksi myös mielenterveydelle. Viimeaikaiset tutkimukset, Chang sanoo, osoittavat, että ihmisen mieliala ja ahdistustasot paranevat kun he liikkuvat ulkona. Chang kertoo, että monet lumilautailijat saavat hyvää kardiovaskulaarisia hyötyä ja polttavat kaloreita pitkästä harjoittelusta, kun he haluavat saada kaiken irti ostamastaan laskettelulipusta. Mutta turvallisuuden vuoksi älä kuitenkaan ylitä rajojasi ja energiavarastojasi!

Lumilautailu

Aloittelijan kannattaa valita maasto, joka sopii heidän taitotasoonsa. Jos haluat polttaa enemmän kaloreita ja saada paremman treenin, etsi haastavampi ja jyrkempi mäki, mutta vain jos sinulla on riittävät taidot sen laskemiseen turvallisesti. Varmista, että olet varustautunut kunnolla, käytä kypärää sekä ranne ja kyynärsuojia.  Älä koeta puraista liian isoa palaa kerralla. Jos olet aloittelija, Chang suosittelee ottamaan oppitunteja sen sijaan, että ryntäät mäkeen ja koetat oppia itse.
 

Comments are closed.