Vinkkejä mitä voit tehdä ja nähdä Lahdessa talvella

Vinkkejä mitä voit tehdä ja nähdä Lahdessa talvella

Oletko koskaan käynyt Lahdessa talvella? Mikäli et, sinun todella kannattaisi käydä, sillä kaupungilla on hurjasti tarjottavaa niin lapsille kuin vanhemmillekin matkustajille. Olen itse vastikään vieraillut Lahdessa talviaikaan ja pääsin näkemään ja kokemaan niin monia ihania asioita, että halusin jakaa omat kokemukseni teidän kanssanne ja antaa vinkkejä, mitä Lahdessa kannattaa mennä kokeilemaan, mikäli matkailet siellä talvella. Vaikka olen itse suomalainen, en ole matkustanut juurikaan kotimaassani, jonka takia olin yllättynyt siitä, kuinka paljon ihania asioita omasta maasta löytyykään. Otin turistimaisen asenteen ja lähdin matkaan. Tässä vinkkejä, mitä kannattaa kokeilla, jos olet kuin minä, etkä ole kokeillut joitain näitä perisuomalaisia juttuja.

Pilkkiminen

Kalat ovat olennainen osa suomalaista ruokaa ja olen melko varma, että söin enemmän lohta 10 päivän aikana Suomessa kuin muutoin syön koko vuoden aikana kotonani ulkomailla. Lahden järvet ovat täynnä kaloja – erityisesti taimenta, haukea, ahventa ja muikkua. Sinun ei tarvitse odottaa kesää päästäksesi onkimaan, vaan voit koittaa pilkkiä, joka joillekin suomalaisille on erittäin jokapäiväinen asia, kun taas pääkaupunkiseudulla tai ulkomailla lähes koko elämänsä asuneelle, kuten minulle, on aktiviteetti, josta olen kuullut paljon, mutten koskaan itse ole päässyt kokeilemaan. Heti kun järven ylle on jäätynyt kunnon paksu jääkerros, voit käydä pilkille. Tarvitset vain kairan, pilkkiongen ja pyydyksiä. Pukeudu kuitenkin hyvin lämpimiin vaatteisiin, kuten pilkkihaalariin – muista, tämä ei ole tyylikilpailu vaan lämpimänä pysyminen on tärkeämpää – ja muista tuoda mukanasi rutkasti kärsivällisyyttä!


Pilkkiminen

Murtsikkahiihto

Muiden pohjoismaiden tavoin me suomalaiset rakastamme hiihtämistä, varsinkin maastohiihtoa tai murtomaanhiihtoa, jota myös puhekielessä tunnetaan murtsikkahiihtona. Tai no, jotkut rakastavat, toiset kenties eivät, mutta oikeilla välineillä ja vahauksilla, täytyy myöntää näin aikuisiällä sen todella olevan miellyttävää. Olin aluksi hieman skeptinen kokeilemaan perinteistä hiihtoa sillä lapsuuden muistot huonosti vahatuista suksista ja liian tiukoista monoista koulun pakotetulla hiihtotunnilla toi edelleen karvaan maun suuhun vain sukset nähdessäni, mutta sivuuttaessani nämä kurjat muistot, pystyin viimein kokeilemaan urheilua omaan tahtiin ja nauttia siitä. Lahdessa on paljon polkuja, joita voit hiihtää. Jotkut näistä reiteistä kulkevat jopa Messilän hiihtokeskukseen asti, jossa voit myös kokeilla laskettelua ja lumilautailua. Jos hiihtäminen tai laskettelu ei kuitenkaan ole sinun juttusi ja katselisit mieluummin kun ammattilaiset tekevät sitä, ei hätää, sillä Lahden kaupunki järjestää kymmeniä hiihtotapahtumia joka talvi, joista voit nauttia yleisönä.

Leijalautailu lumella

Vauhdin hurmasta nauttiville leijalautailu lumella tarjoaa mahtavan vaihtoehdon. Leijalautailu lumella on niin kuin leijasurffaus vesillä, mutta lumisella alustalla veden sijaan, eli yksinkertaisesti lumilautailua tai hiihtoa leijan kanssa. Lahdessa järjestetään kursseja, joilla voit oppia hyviä tekniikoita, joiden avulla voit pian liukua Lahden järvien jäisten maisemien halki hetkessä!

Avantouinti

Olet kenties jo kuullut avantouinnista, mutta ennen kuin sanot, että suomalaiset ovat hulluja, joka tosin on monessa tapaa totta, sinun kannattaa tietää, että avantouinti on itse asiassa erittäin terveellistä! Se on esimerkiksi suositeltu hoitomuoto reumaatikoille, sillä kylmä helpottaa nivelkipuja. Suosittelen todella kokeilemaan sitä, mutta saunaan kannattaa ehdottomasti mennä lämmittelemään jääkylmän kastautumisen jälkeen.

Avantouinti

Katutaide ja taidemuseo

Katutaidetta ei löydy vain Helsingistä vaan myös Lahdesta! UPEA -projekti alkoi vuonna 2016, jolloin taiteilijoita joka puolelta maailmaa matkustivat ympäri Suomea luoden kauniita ja värikkäitä seinämaalauksia. Lahdesta ei kuitenkaan löydy ainoastaan katutaidetta taiteen saralla, vaan kaupungissa on myös vierailun arvoinen taidemuseo. Lahden taidemuseossa voit ihailla modernia taidetta ja graafista muotoilua jatkuvasti muuttuvissa tilapäisissä näyttelyissä, joten se on täydellinen paikka viettää päivä kurjemmalla säällä. Taidemuseo sijaitsee osoitteessa Vesijärvenkatu 11. Kuten hiihtomuseo, se on avoinna tiistaisin, keskiviikkoisin, torstaisin ja perjantaisin klo 9.00 – 17.00 sekä lauantaisin ja sunnuntaisin klo 11 – 16. Lippujen hinnat ovat 10 € aikuisille ja 7 € opiskelijoille

Comments are closed.